Petak, Siječanj 22, 2021

Komentar konačne presude suda u Haagu generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču

GENERALI ANTE GOTOVINA I MLADEN MARKAČ - HEROJI

Velik interes domaće i svjetske javnosti obvezuje i Hrvatsku zajednicu Herceg Bosnu na očitovanje o spomenutoj presudi.

Najkraći i najbolji komentar dao je svojim dostojanstvenim držanjem i odmjerenom izjavom general Gotovina, a koja u osnovi glasi „Rat je završen, okrenimo se budućnosti“. General Gotovina nikada nije preuveličavao svoju ulogu pa ni prigodom prvog obraćanja nakon presude nije propustio zahvaliti svima koji su pomogli pobjedi koju je nazvao „pravnom olujom“.

Kao što se moglo i očekivati, presuda je doživljena i prihvaćena u osnovi na dva potpuno različita načina. Hrvatska strana ju je dočekala s odobravanjem, olakšanjem i oduševljenjem. Druga strana u svemu odbacuje presudu i doživljava je na suprotan način.

Iako sud u Haagu utvrđuje pojedinačnu odgovornost za počinjene ratne zločine i o istima presuđuje a ne utvrđuje kolektivnu odgovornost niti krivicu država, puno toga važnog za Republiku Hrvatsku i hrvatski narod u cjelini se da zaključiti iz presude. Pored ostalog, iz presude se može zaključiti da je operacija „Oluja“ legitimna vojno redarstvena operacija, da je Domovinski rat obrambeni te da prema tome otpada teza o Udruženom zločinačkom poduhvatu i državi nastaloj na zločinu.

Odluka ove najviše međunarodne pravne instance je konačna a njene posljedice dugoročne i važne za Republiku Hrvatsku i cijeli prostor bivše Jugoslavije.

Republika Hrvatska je pravna država a hrvatsko društvo dovoljno zrelo da može istovremeno djelovati na oba pravca naznačena spomenutom izjavom generala Gotovine.

U dijelu izjave „rat je završen“ sada je moguće rasterećeno i potpuno objektivno istraživati i procesuirati sve zločine počinjene na prostoru Republike Hrvatske bez obzira tko ih je i s kojom namjerom počinio. O ovome se svi verbalno slažu i u Republici Hrvatskoj i šire, ali problemi nastaju i optužbe počinju vezano za provođenje u praksi ovih načela. Ne umišljam da mogu savjetovati nadležne institucije u Republici Hrvatskoj i zemljama zainteresiranim za istraživanje i procesuiranje ratnih zločina ali to ne znači da o ovakvoj važnoj i osjetljivoj problematici ne mogu iznijeti i vlastito mišljenje i prijedlog. Smatram da prvo treba utvrditi činjenice kao polaznu osnovu a onda napraviti plan rješavanja ovih problema. I oko činjenica mogu nastati sporovi ali bar neke od njih su nesporne i njih treba staviti u jedan dokument, u jednu knjigu bez obzira zvali je bijela, crna, plava ili slično. U ovoj knjizi treba kronološki po vremenu i mjestu događanja pobrojati zločine, navesti imena i osobne podatke o žrtava a onda istim redoslijedom istražiti i procesuirati sve zločine. U svemu ovome teško je odvojiti pravnu stranu od politike ali trebalo bi učiniti sve da se problemi riješe na najbolji mogući način i da se ružna knjiga ratova i zločina na ovim prostorima konačno zatvori.

Jednako važan je drugi dio izjave generala Gotovine koji glasi „okrenimo se budućnosti“. Istovremeno dok pravnici i povjesničari situiraju prošlost, aktualna vlast ne bi se više trebala baviti uljepšavanjem prošlosti nego rješavanjem teških problema sadašnjosti i stvaranju pretpostavki za bolju budućnost.

Ne umanjujući važnost drugih naroda i država nastalih na prostoru bivše Jugoslavije najveću važnost i odgovornost za mir a time i za budućnost ovog prostora leži na Hrvatskoj i Srbiji pa i Hrvatima i Srbima kao narodima. Kako se na ovim prostorima često sve tumači na najgori način moram naglasiti da pod sređivanje odnosa naprijed navedenih subjekata ni na koji način ne treba biti na štetu ostalih.

Da sve ovo naprijed navedeno ne bi bilo shvaćeno kao demagogija ili iluzija podsjećam na činjenicu da je veći broj zemalja koje sada čine Europsku uniju međusobno dugo i krvavo ratovao a danas se od toga ne primjećuju ni tragovi. Zašto ne vjerovati da je tako nešto moguće i na Balkanu?

Predsjednik G.V. HZ HB

Mr. Vladimir Šoljić