Subota, Rujan 26, 2020

Održana javna tribina pod nazivom ''20 godina HVO-a''

VLADIMIR ŠOLJIĆ - HRVATSKA ZAJEDNICA HERCEG BOSNA

Povodom obilježavanja jubilarne 20. godišnjice Hrvatskog vijeća obrane (HVO) i 7. godišnjice Prve pješačke pukovnije OS BiH danas je u Mostaru u organizaciji HZHB-a i udruga proisteklih iz Domovinskog rata održana javna tribina pod nazivom "20 godina HVO-a".

Govoreći o značaju HVO-a, predsjednik Udruge HZHB-a Vladimir Šoljić kazao je u izjavi za Fenu kako se HVO suprotstavio moćnoj sili, obranio hrvatske prostore gdje su Hrvati u većini, poveo obranu Grada Mostara, te izveo prvu operaciju oslobađanja Mostara - Lipanjske zore, a na kraju rata nadzirao više od četvrtine teritorije BiH.

"Najveću zadaću u to vrijeme HVO je izvršio kako treba", kazao je Šoljić, dodavši kako je cilj ove tribine osvježiti sjećanja na te događaja s ljudima koji su ih proživjeli.

Predsjednik Hrvatske udruge logoraša Domovinskog rata u BiH Mirko Zelenika kazao je u izjavi za Fenu kako je tužan što na 20. godišnjicu HVO-a, kada se obično evociraju uspomene i istaknu neka postignuća, mora govoriti samo o problemima.

"Mi smo žrtve torture nakon 18 godina izlaska iz logora, slično kao kad smo bili u logoru. Međutim, sad su oni koji organiziraju torturu predstavnici vlasti, a to je Federalno ministarstvo branitelja s Federalnim pravobraniteljstvom. Jednostavno, zato što smo se drznuli da tužimo državu, a možemo je tužiti po međunarodnom pravu, osporavaju nam pristup pravdi i zloupotrebljavaju instituciju revizije. Što se nas tiče, revizija se može provoditi, ali neka je obavljaju časni, čestiti i stručni ljudi, a nikako logorski dželati", kazao je Zelenika.

Na javnoj tribini prisutnima će se, osim Šoljića i Zelenike, obratiti i general Ilija Nakić. U sklopu obilježavanja 20. obljetnice Hrvatskog vijeća obrane (HVO) i 7. obljetnice 1. pješačke (gardijske) pukovnije Oružanih snaga (OS) BiH, danas su u Mostaru položeni vijenci na spomenik poginulim hrvatskim braniteljima.

Vijence su položili izaslanastvo Hrvatskog narodnog sabora i dužnosnici hrvatskog naroda, izaslanstvo umirovljenih generala i ratnih zapovjednika HVO-a, izaslanstvo udruga proisteklih iz Domovinskog rata HVO-a Herceg Bosne te izaslanstvo Ministarstva obrane i Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

U izjavi za Fenu predsjednik HZ HB-a Vlado Šoljić je kazao kako se na 20. obljetnicu najbolje vidi opravdanost stvaranja HVO-a, jer "tamo gdje su se Hrvati obranili sami tu su i opstali, a tamo gdje su ih drugi istjerali manje više se nisu ni vratili".

"Pozitivna strana ovoga dijela teritorija Bosne i Hercegovine je to što su se na ove prostore vratili i drugi", kazao je Šoljić.

Zamjenica ministra obrane BiH Marina Pendeš kazala je kako je ovo jako značajna obljetnica, jer prije 20 godina organizirajući se u HVO "hrvatski narod je pristupio obrani domova i domovine Bosne i Hercegovine i samim time doprinio, a potom i kroz Washingtonski i Daytonski mirovni sporazum unio dio teritorija u državu BiH".

"Ne smijemo zaboraviti ni referendum gdje je večina Hrvata izišla i doprinijela i opredjelila se za neovisnu Bosnu i Hercegovinu. Ne smijemo zaboraviti ni žrtve, poginule branitelje HVO-a i temeljem toga mi imamo obvezu da obilježavamo obljetnice u njihovu čast", kazala je Pendeš.

Nakon polaganja vijenaca, upriličen je mimohod branitelja od spomen obilježja prema mostarskoj katedrali, gdje će se u 18 sati služiti sveta misa za sve poginule branitelje.

Središnja svečanost obilježavanja 20. obljetnice HVO-a i 7. obljetnice 1. pješačke (gardijske) pukovnije OS-a BiH upriličena je danas u Vojarni "Božan Šimović" u Čapljini.

Također, danas je upriličena i javna tribina pod nazivom "20 godina HVO-a" u organizaciji HZHB-a i Udruga proisteklih iz Domovinskog rata, dok je sinoć u vojarni "Stanislav Baja Kraljević" u Mostaru predstavljeno glasilo Gardist te upriličena izložba znakovlja HVO-a.

U spomen na poginule pripadnike HVO-a, visoko vojno izaslanstvo Oružanih snaga i Ministarstva obrane BiH 4. travnja položiti će vijence i zapaliti svijeće i na spomen-obilježja u Sarajevu, Vitezu, Tomislavgradu i Orašju.

Izvor: Bljesak.info